فرق بلاکچین‌ها در چیست؟ آشنایی با انواع بلاک چین
مقالات آموزشی

فرق بلاکچین‌ها در چیست؟ آشنایی با انواع بلاک چین

 پس از ظهور بیت کوین به عنوان نسل اول فناوری بلاک چین، شرکت‌ها شروع به روی آوردن به این تکنولوژی جذاب کردند. نظرسنجی گارتنر در سال 2019 نشان داد که 60 درصد از مدیران ارشد فناوری انتظار دارند تا سال 2022 بلاکچین را وارد شرکت خود کنند. در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع بلاک چین بپردازیم.

فناوری بلاک چین یک دفتر کل توزیع‌ شده است که می‌تواند تراکنش‌های بین دو طرف را به طور مؤثر و به‌ صورت قابل تایید و دائمی ثبت کند. اصطلاح دفتر کل توزیع شده به این واقعیت اشاره دارد: دفتری که تراکنش‌ها در آن ثبت می‌شود و توسط چندین کاربر در بلاک چین به اشتراک گذاشته می‌شود. به این ترتیب تکنولوژی بلاکچین تحت مالکیت یا کنترل کامل یک نهاد واحد نیست.

هر زمان که معامله‌ای بین دو طرف انجام شود، می‌توان آن را با بلاک چین کارآمدتر کرد زیرا انجام این کار نیازی به مشارکت شخص ثالث (مثل بانک) در معامله ندارد؛ این امر منجر به کاهش هزینه‌ها و وقت می‌شود. در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع بلاک چین و تفاوت بلاک چین‌ها بپردازیم.

انواع بلاک چین و فرق بلاکچین‌ها چیست؟

سه نوع اصلی شبکه بلاک چین عمومی، خصوصی، هیبرید یا کنسرسیوم هستند که هرشبکه دارای مزایا و معایب متمایزی است.

بلاک چین عمومی

بلاک چین عمومی چیست؟

اولین نوع فناوری بلاکچین، بلاک چین عمومی است که بیت کوین از آن استفاده می‌کند. بلاک چین عمومی مشکلات ناشی از تمرکز، از جمله امنیت و شفافیت کمتر را برطرف می‌کند. 

بلاک چین عمومی بدون محدودیت است و هر کسی که به اینترنت دسترسی دارد می‌تواند وارد پلتفرم این شبکه شود تا به یک نود مجاز تبدیل شود. این کاربر می‌تواند به سوابق فعلی و گذشته دسترسی داشته باشد و فعالیت هایی مانند ماینینگ را انجام دهد. هیچ رکورد یا تراکنش معتبری را نمی‌توان در شبکه بلاک چین عمومی تغییر داد و هر کسی می‌تواند تراکنش ها را تایید کند.

رایج ترین مورد استفاده برای بلاک چین های عمومی استخراج و مبادله ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین است. این نوع بلاکچین برای سازمان‌هایی که بر اساس شفافیت و اعتماد ساخته شده‌اند، مانند گروه‌های حمایت اجتماعی یا سازمان های غیر دولتی ایده آل است. 

انواع بلاک چین

مزایای بلاک چین عمومی چیست؟

یکی از مزیت های بلاک چین های عمومی این است که کاملاً مستقل از سازمان‌ها هستند، بنابراین اگر سازمانی که آن را راه اندازی کرده از بین برود، بلاک چین عمومی همچنان می‌تواند به کار خود ادامه دهد. یکی دیگر از مزایای بلاک چین های عمومی، شفافیت شبکه است. تا زمانی که کاربران پروتکل ها و روش های امنیتی را به دقت دنبال کنند، بلاک چین های عمومی عمدتاً امن هستند.

معایب بلاکچین‌های عمومی چیست؟

شبکه‌های عمومی می‌توانند کند باشند و شرکت ها نمی‌توانند دسترسی یا استفاده از آنها را محدود کنند. همچنین بلاک چین‌های عمومی مقیاس پذیری مطلوبی ندارند و با پیوستن گره های بیشتری به شبکه، سرعت شبکه کاهش می‌یابد.

بلاک چین خصوصی چیست؟

یکی دیگر از انواع بلاک چین شبکه بلاکچین خصوصی تحت کنترل یک نهاد واحد است؛ شبکه بلاکچینی خصوصی در حالی که مانند یک شبکه بلاک چین عمومی عمل می‌کند، مقیاس بسیار کوچکتری دارد. به جای اینکه هر کسی بتواند به یک بلاک چین خصوصی بپیوندد و قدرت محاسباتی آن را فراهم کند، بلاک چین های خصوصی معمولاً در یک شبکه کوچک در داخل یک شرکت یا سازمان کار می‌کنند. آنها همچنین به عنوان بلاک چین های مجاز یا بلاک چین های سازمانی شناخته می‌شوند.

مزایای بلاک چین خصوصی چیست؟

سازمانی که یک شبکه بلاک چین خصوصی را راه اندازی می‌کند، می‌تواند تعیین کند که کدام گره ها می‌توانند داده ها را مشاهده، اضافه یا تغییر دهند. همچنین می‌تواند از دسترسی اشخاص ثالث به اطلاعات خاص جلوگیری کند.

از آنجایی که دسترسی به آنها محدود است، بلاک چین های خصوصی می‌توانند بسیار سریع باشند و می‌توانند تراکنش ها را بسیار سریعتر از بلاک چین های عمومی پردازش کنند.

معایب بلاکچین خصوصی چیست؟

از معایب بلاک چین های خصوصی می‌توان به این ادعای بحث برانگیز اشاره کرد که آن ها بلاک چین های واقعی نیستند، زیرا فلسفه اصلی بلاک چین تمرکززدایی است. همچنین دستیابی به اعتماد کامل به اطلاعات دشوارتر است زیرا گره های متمرکز تعیین می‌کنند که چه چیزی معتبر است. تعداد کم گره ها همچنین می‌تواند به معنای امنیت کمتر باشد. 

علاوه بر این، کد منبع بلاک چین های خصوصی اغلب اختصاصی و بسته است. کاربران نمی‌توانند به طور مستقل آن را بررسی یا تأیید کنند، که می‌تواند منجر به امنیت کمتر شود. 

بلاک چین هیبریدی چیست؟

بلاک چین هیبریدی در واقع بلاک چین‌های ترکیبی هستند که به نوعی شبکه‌های خصوصی و عمومی را با هم ترکیب می‌کنند. بلاک چین هیبریدی به سازمان‌ها اجازه می‌دهد تا یک سیستم خصوصی و مبتنی بر مجوز را در کنار یک سیستم بدون مجوز عمومی راه‌اندازی کنند و به آن‌ها اجازه می‌دهد تا کنترل کنند چه کسی می‌تواند به داده‌های خاص ذخیره‌ شده در بلاک چین دسترسی داشته باشد و چه داده‌هایی به صورت عمومی باز می‌شوند.

به طور معمول تراکنش‌ها و سوابق در یک بلاک چین ترکیبی عمومی نمی‌شوند، اما می‌توانند در صورت نیاز مانند اجازه دسترسی از طریق قرارداد هوشمند، تأیید شوند. اطلاعات محرمانه در داخل شبکه نگهداری می‌شود اما هنوز قابل تایید است. حتی اگر یک نهاد خصوصی مالک بلاکچین ترکیبی باشد، نمی‌تواند تراکنش‌ها را تغییر دهد.

بلاک چین ترکیبی چندین مورد استفاده قوی از جمله املاک و مستغلات دارد. شرکت‌ها می‌توانند از یک بلاک چین ترکیبی برای اجرای خصوصی سیستم‌ها استفاده کنند اما اطلاعات خاصی مانند فهرست‌ها را به عموم نشان دهند. خرده‌ فروشی‌ها همچنین می‌توانند فرآیندهای خود را با بلاک چین ترکیبی ساده‌سازی کنند. همچنین سوابق پزشکی را می‌توان در یک بلاک چین ترکیبی ذخیره کرد. این رکورد توسط اشخاص ثالث تصادفی قابل مشاهده نیست، اما کاربران می‌توانند از طریق یک قرارداد هوشمند به اطلاعات خود دسترسی داشته باشند. دولت‌ها می‌توانند از آن برای ذخیره داده‌های شهروندان به صورت خصوصی استفاده کنند، اما اطلاعات را به طور ایمن بین مؤسسات به اشتراک بگذارند.

مزایای بلاک چین هیبریدی چیست؟

یکی از مزایای بلاک چین ترکیبی این است که به دلیل کارکرد آن در یک اکوسیستم بسته، هکرهای خارجی نمی‌توانند حمله 51 درصدی را به شبکه انجام دهند. همچنین بلاکچین ترکیبی از حریم خصوصی محافظت می‌کند اما امکان ارتباط با اشخاص ثالث را فراهم می‌کند. تراکنش‌ها ارزان و سریع هستند و مقیاس پذیری بهتری نسبت به شبکه بلاک چین عمومی ارائه می‌دهد.

معایب بلاک چین ترکیبی چیست؟

این نوع بلاک چین کاملاً شفاف نیست زیرا اطلاعات را می‌توان محافظت کرد. ارتقا یک بلاک چین هیبریدی همچنین می‌تواند یک چالش باشد و هیچ انگیزه ای برای کاربران برای مشارکت یا مشارکت در شبکه وجود ندارد.

بلاک چین کنسرسیوم چیست؟

چهارمین مورد در لیست انواع بلاک چین شبکه بلاکچین کنسرسیوم می‌باشد که شبیه به شبکه هیبریدی است و دارای ویژگی‌های بلاک چین خصوصی و عمومی می‌باشد. با این حال در بلاک چین کنسرسیوم چندین عضو سازمانی در یک شبکه غیرمتمرکز همکاری می‌کنند. در یک بلاک چین کنسرسیوم، رویه‌های اجماع توسط گره های از پیش تعیین شده کنترل می‌شوند. بلاک چین کنسرسیوم نسبت به شبکه بلاک چین عمومی ایمن تر، مقیاس پذیرتر و کارآمدتر است. مانند بلاک چین خصوصی و ترکیبی، شبکه کنسرسیوم کنترل‌های دسترسی را نیز ارائه می‌دهد.

با این حال بلاک چین کنسرسیوم نسبت به بلاک چین‌های عمومی شفافیت کمتری دارد. بانکداری و پرداخت دو کاربرد این نوع بلاک چین هستند. بانک‌های مختلف می‌توانند با هم متحد شوند و کنسرسیومی را تشکیل دهند و تصمیم بگیرند که کدام گره ها تراکنش‌ها را تایید کنند. 

سخن پایانی

در این مقاله به معرفی انواع بلاک چین و فرق بلاک چین ‌ها با یکدیگر پرداختیم. در حالی که اینها چهار نوع اصلی بلاک چین هستند، الگوریتم های اجماع نیز وجود دارد که باید در نظر گرفته شوند. به عنوان مثال الگوریتم اثبات سهام به کاربران اجازه می‌دهد تا با به اشتراک گذاشتن ارز دیجیتال خود در شبکه، کسب درآمد کنند.

فناوری بلاک چین در حال محبوب‌تر شدن است و به سرعت در حال پذیرش بیشتر در سازمان‌ها است. هر یک از انوع بلاک چین معرفی شده در این مقاله کاربردهای بالقوه‌ای دارند که می‌توانند برای اهداف مشخصی مناسب باشند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا